Rana Okur

 

2010 Mezunu
Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü

Eğitime, okumaya ve kendini geliştirmeye önem veren bir ailede büyüdüm. Üniversite eğitiminin ayrı bir kültür olduğunu görerek yetiştim ve kendi yeteneklerimi keşfetmeme yardımcı olan rehberlerim (ailem, dostlarım, öğretmenlerim) sayesinde gerçekten çok keyifle yol aldığım bir meslek edindim. 

Çevre mühendisliğini tercih ederken açıkçası benim dönemimdeki birçok arkadaşım gibi pek fikir sahibi değildim. Marmara Üniversitesi'ndeki değerli hocalarım bana 4 sene boyunca çevre mühendisliğinin temel konularını ve mühendislik düşünce yapısını anlattılar. Bölümde geçen yıllarda ezberci olmayan, tamamen doğru bilgiye nasıl ulaşabileceğimizi bize aktarmayı amaçlayan bir eğitim sistemiyle karşı karşıyaydık. Özellikle su, atık su ve katı atık alanlarında bilgiye doyurulduk. Belki çevre kanunu ve modelleme konularında seçmeli dersler değil zorunlu derslerimiz olabilirdi. Çünkü bence zaman geçtikçe bu derslerin zorunlu olmasına daha çok ihtiyaç oldu.

Yüksek lisans eğitimim ile eş zamanlı olarak 'Argus Makine Ekipmanı' firmasında satış mühendisi olarak çalışmaya başladım. Doğrudan yurtdışı bağlantılı olan firmada yine Marmara Üniversitesi’nde aldığım İngilizce eğitimin katkısı çok oldu ve müdürümün de beni desteklemesiyle her zaman kendimi geliştirmeye çabaladım. Sektör içinden bir tedarikçi firmada çalışmak; mühendislik düşünce yapısının sadece teknik değil aynı zamanda ekonomik, sosyal ve etik boyutlarının da olduğunu öğrenmemi sağladı.Bir üniversite öğrencisinin korkularından biridir okuduğu üniversitenin adının nasıl bir etki yaratacağını bilmemek ama söz konusu çevre mühendisliği ise Marmara Üniversitesi mezunları bilinir ve takdir edilir. Mezun olduktan sonra İTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi'ne yüksek lisans başvuruları yaptım. Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği mezunu olarak farkımı gördüm. Diğer üniversiteler beni tereddütsüz seçtiler. Ben ise tercihimi Boğaziçi Üniversitesi'nden yana kullandım. Aldığım İngilizce eğitimin faydasını Boğaziçi Üniversitesi'nin zorlu hazırlık sınavını atlarken gördüm.

Şu anda Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim Merkezi'nde araştırmacı olarak projelerde çalışıyorum. Çalışırken yaptığınız işleri sunmanın da önemli olduğu düşüncesindeyim. Yaptığım sunumlarda aldığım takdirler çevre mühendisliği altyapımın ne kadar sağlam olduğu yönünde ve bu da sanırım üniversitede geçen yıllarımın bana en güzel hediyesi.

 

Bogazici University Sustainable Development and Cleaner Production Center
Hisar Campus, Bebek/ISTANBUL
Direct: +90212 359 46 23
- Istanbul Development Agency Green Production Cleaner Future Project LCA expert
- Green Campus Assistant

 

 



 


Bu sayfa Environmental Engineering tarafından en son 12.01.2015 23:25:52 tarihinde güncellenmiştir.

Çevre Mühendisliği

HIZLI ERİŞİM